Format Nasıl Atılır? Bilgisayara Format Atma Yöntemleri

Format Nasıl Atılır? Bilgisayara Format Atma Yöntemleri

ABONE OL
Mayıs 7, 2023 23:37
Format Nasıl Atılır? Bilgisayara Format Atma Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Format nasıl atılır sorusu birçok Windows kullanıcısı tarafından merak ediliyor. Yönlendirmeleri takip ederek siz de format atma uygulamalarını deneyebilirsiniz. Farklı yöntemler olması nedeniyle Windows 10-11 özel format atma yöntemleri arasından seçim yapabilirsiniz.

Windows 10 Format Nasıl Atılır?

Windows 10 bilgisayarlarda format nasıl atılır sorusunu aşağıdaki yöntemler ve uygulamalarla yanıtlamak mümkündür.

1-) ISO Dosyasını İndirerek Başlangıç

Windows 10 format işlemleri için öncelikle microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10 adresindeki ISO dosyasını indirmelisiniz. Kurulum dosyası indirme işlemi ardından formatı ilk adımı da atarak başlatmış olursunuz.

2-) Bilgisayara USB Bellek Takmak

En az 8GB olacak şekilde USB bellek takarak bilgisayarınızdaki belleği temizlemelisiniz. USB bellek ardından “Bu Bilgisayar” diyerek “Biçimlendir” şeklinde devam etmelisiniz.

  • Biçimlendirme sağ tık ile görülmektedir.

  • Sekme açtığınızda “Dosya Sistemi”-“NTFS” seçimi ve “Hızlı Biçimlendir” bölümlerini seçerek “Başlat” demelisiniz.

3-) ISO Dosyasını USB’ye Yazdırma Aşaması

Format atma aşamasında bir diğer bölümde ISO dosyasını USB’ye yazdırmalısınız. Kurulumu yeniden yapacağınızda USB’den yeniden yüklemek gerekecektir. “MediaCreationTool” dosyasını, kurulumu çalıştırmalısınız. Lisans koşulları kabulü ardından “Kabul Et” diyerek devam edersiniz. Karşınıza çıkan ekranda:

  • Başka bir bilgisayar için… oluştur” şeklinde görünen alana tıklamanız gerekir.

  • Dil ve mimari seçeneklerini bilgisayar için önerilen şekilde kullan diyerek “İleri” demelisiniz.

  • Kullanılacak Medyayı Seçin” bölümünden- USB flaş sürücü ve temizlenen USB bellek seçilerek ilerlenir.

  • Windows format atma işlemi bu şekilde yeniden yazdırma ve kurulum ile devam edecektir. Kurulum bitene kadar bilgisayarı kapatmamalı ve ekstra müdahalede bulunmamalısınız. Kurulum tamamlanınca sekme de kapatılabilir.

4-) BIOS’a Giriş Yaparak Format Başlatma

Windows format atmayı başlatabilmek için BİOS girişi yapmalısınız. Bilgisayarı kapattıktan sonra USB bellek takılı durumda bilgisayarı açmalısınız.

  • Ekranın en altında bilgisi yazan BİOS tuşuna sürekli basılır.

  • Tuş bilgisini öğrenmek için internet kullanılabilir. Ana kart modelini arattığınızda bilgi alabilirsiniz. Genelde F tuşları kullanılarak BİOS girişi yapılmaktadır.

  • BİOS girişi ardından “Device Menu” bölümünde USB bellek ilk sıraya alınmalıdır. BİOS menüsüne göre en sola almanız da gerekebilir. Bu durum yoksa Boot sekmesinden devam ederek ilk seçenekten USB belleği üste taşıma sağlanır. En son kaydet ve çık diyerek bu işlemi sonlandırırsınız.

  • Bilgisayara format atma işlemi kurulum şeklinde gerçekleşmeye başlayacaktır. Bir anlamda belleğe alınan kurulum dosyasını bilgisayara sıfırdan yüklemiş olursunuz.

5-) Windows Kurulum & Disk

Kurulum sekmesi açarak klavye- dil seçimlerini tamamlamalı ve ileri diyerek “Şimdi Yükle” demelisiniz. Lisans koşulları karşınıza çıkınca ileri diyerek devam etmelisiniz. Disk tercihleri kısmında “Özel” bölümünü seçmelisiniz.

Diskleri gördüğünüzde veri silmek istiyorsanız teker teker biçimlendirme yapmalısınız. Windows’u kurmak istediğiniz disk hangisiyse seçerek ilerlemeniz gerekir. Format işlemleri bu süreci de tamamladığınızda sonlanacaktır. Yeniden bilgisayar başlatma yapınca basit ayarlar konusunda yönlendirme sağlanacaktır.

Windows 11 Bilgisayara Format Atma

Windows 11 işletim sistemli bilgisayara format atma süreçleri için bazı yöntemleri takip ederek istediğiniz biçimlendirmeyi sağlayabilirsiniz.

  • Ayarlar bölümünden format: Ayarlar bölümüne gelerek “Sistem /Depolama / Gelişmiş Depolama” kısmını tıklayın. Disk /Bölüm seçeneği ardından” Sabit Disk Biçimlendir” bölümünü seçin, “Özellikler” kısmını tıklayarak devam edin. Format butonu ardından NTSF dosya seçimi yaparak “Format” kısmına basın.

  • Dosya gezgini ile format: Windows format atma işlemlerinde Dosya Gezgini kullanılarak format süreci tamamlanabilir. “Bu PC” seçimi ardından Aygıtlar ve Sürücüler- sağ tıklama yapın. Format seçimi yaparken dosya sistemini NTFS olarak seçmelisiniz. Sürücünüzü onayladıktan sonra “Hızlı Biçimlendir” bölümünü işaretleyin ve Başlat deyin.

  • Disk yönetimi ile format: Başlat bölümünden Disk Yönetimi/ Sürücü( sağ tık) ve Format kısımlarını takip edin. Sürücü ismi onayı ardından “Dosya Sistemi” bölümü olan NTSF seçimi yapın. Hızlı biçimlendirme ardından “Tamam” diyerek devam edin.

  • CMD ile laptop formatı: Windows 11 laptop formatı için CMD- komut istemini açarak “diskpart” yazın. Ardından “list disk”/ “select disk 1” yazarak devam edin. “clean” diyerek diskteki her şeyi silmelisiniz. “create partition primary” komutuna girerek “select partition 1” diyerek devam edin.

  • Seçmiş olduğunuz diski aktifleştirmek için “active” diyerek biçimlendirme aşamasına geçmelisiniz. Komut vererek biçimlendirme için “format FS=NTFS quick” yazmalısınız. Diske sürücü harfi atamasını ise “assign letter=X” yazarak satır kapatma işlemiyle bilgisayara format atma işlemine devam edin.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP