Voleybol nasıl oynanır kuralları ve önemli detayları birçok sporsever tarafından merak ediliyor. Kendine has prosedürleri olan voleybol sporu için karşılaşmalarda, oyun içinde ne gibi kurallar olduğunu yazımızda bulabilirsiniz.
Voleybol Nedir? Nasıl Bulundu?
Voleybol, file ile bölünen bir alanda 2 takım arasında oynanan bir spor dalıdır. Voleybolu tanımlayan özellik, topun karşıya gönderilerek yere değmesini sağlamak, kendi alanında bunu engellemeye çalışmaktır.
Voleybol sporunun ilk bulunduğu döneme bakılacak olursa, ilk kez 1895 yılında tasarlandığı görülüyor. William G. Morgan ismindeki bir beden eğitimi öğretmeni bu oyunu tasarlayarak çığır açmıştır. Amerika’da askerler tarafından oynanarak yayılan voleybol kuralları ile de karşılıklı savunmayı amaçlar.
Topu karşı tarafa göndermek isteyen takım oyuncuları, en az bir kere topa vurmalıdır. Kendi sahası içinde en az bir en fazla üç kere vurma limiti vardır. Blok yaparken bu sayı limiti değişebilir. Görüldüğü üzere voleybol kurallarla dolu bir spor dalı olarak çok sayıda ayrıntı içermektedir.
Voleybol Nasıl Oynanır?
Voleybol nasıl oynanır sorusunun ayrıntılı yanıtını aşağıda da anlatacağımız gibi takip etmeye devam edebilirsiniz.
Voleybol oynamak için kapalı ve açık alanları seçebilirsiniz. zemin özelliklerine göre seçim de yaparak oldukça eğlenceli bir spor oynamış olursunuz. Genellikle odaklanma ve diğer açılardan kapalı alanlarda yapılan müsabakalar daha yaygındır. Ancak plaj voleybolu gibi türlerde kumsal da seçilebilir. Kumsal voleybolu kuralları daha farklı şekilde belirlenmektedir.
İki takım oluşmadan voleybol oynanması da mümkün değildir. Kurallar belirlenirken kişi sayısı ve takımda görev alan kişilerin yerlerine göre de işlem olabilir. Maça başlarken servis atılan voleybol oyununda kazanmanız ancak karşıya attığınız top düşerse ve belirli sayıya ulaşırsanız olacaktır.
Voleybol nasıl oynanır sorusunun genel yanıtı verilirken kuralları ile beraber düşünmek daha makul olabilir. Genel olarak düz zeminde oynanan voleybol maçları için benzer kurallar geçerlidir.
Voleybol Kuralları Nelerdir?
Voleyboldaki genel kurallar öncesinde genel saha ölçülerini açıklayabiliriz. 18 metre uzunluk ve 9 metre genişlikteki saha orta çizgiyle ayrılmaktadır. Erkekler için file uzunluğu 2.43 metre ve kadınlar için file uzunluğu 2.24 metredir. File yüksekliği maç yapacak takım özelliklerine göre değişebilir.
Voleybolda öncelikle toplam 12 oyuncu ve 2 takım oluşmalıdır. Yedekler de eklendiğinde kişi sayısı artabilir. Bir takım 6 kişi, karşı takım da 6 kişidir. Beach voleybolda takımlardaki kişi sayısı 2’şerlidir.
Saha seçimi yapılır, ancak kapalı ve açık alandaki seçimlere göre sahadaki özellikler komple değişebilir. Örneğin profesyonel maçlar ve okul öğrencilerinin maçları daha farklı olacaktır.
File olmadan voleybol maçı yapılamayacağı için doğru bir file ayarlaması sağlanmış olmalıdır. Yaş ve diğer fiziksel özelliklere işin uzmanları tarafından fileler hazırlanmış olmalıdır.
Top özellikleri voleybol kuralları açısından en önemli konulardan biridir. Top ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır.
Maç başlangıcı servisle başlar ve takım sayı alınca bu servis sayı alan tarafla devam eder. Her sayı alındığında servis hakkı da o takımda olacaktır.
Servis atışı esnasında tek dokunuşla karşı tarafa gönderim yapılır. Son kurallara göre fileye takılı kalmadığı ve karşı taraf çizgisi içine girdiği sürece oyun devam eder. Filede kalan top ise karşıya sayı vermek demektir. Geçmiş dönemde fileye en ufak temasta servis yeniden atılmaktaydı. Ancak günümüzde voleybol kuralları değişikliğe uğrayabilmektedir.
Takımın sayı kazanması için karşı taraftan gelen topun yere değmesi gerekir. Filede kalan topa en son kim temas ettiyse de ona göre bir sayı belirlenir. Bu kararı hakemler, kameralarla verebilmektedir.
Üç vuruş ardından diğer takım sahasına geçmeyen top, karşı tarafa sayı vermek demektir. Fileden seken top varsa, bu sayıya dahil edilir. Yani bir topa 2 kere üst üste vurulmaz ancak fileye temas olursa 3 sınırı aşılmadan yeniden vurulabilir.
Top çizgilerin dışına giderse bu durumda topu alan takıma sayı geçecektir. Çizgi içinde yere temas etmesi sayı getirir. Çizgi dışına çıkan top otomatik karşı tarafa sayı vermek demektir.
Bir takımın maç kazanması için 3 set oynaması, takımlar arası farkın da 2 olması gerekir. Beraberlik durumunda set uzayabilir.
Voleybol kuralları spor federasyonları ve yasal gelişmelerle değişebilen bir süreçtir.
YEREL HABERLER
24 gün önceGÜNDEM
27 gün önceSAĞLIK
28 gün önceGÜNDEM
01 Aralık 2023EKONOMİ
01 Aralık 2023