Türkiye’de fil varlığı bakımından çok zengin olmasa da, ülkemizde fil barındıran birkaç yer bulunmaktadır. Peki Türkiye’de tam olarak kaç fil olduğu hakkında bir veri var mı? Gelin bakalım son bilgilere…
Türkiye’nin en bilinen fil yaşam alanı olan İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda 5 fil bulunmaktadır. Bu filler Begümcan, Winner ve yavruları İzmir, Deniz ve Ege’den oluşmaktadır.
Buna ek olarak Antalya Hayvanat Bahçesi’nde 2, Ankara Bøllerbey Hayvanat Bahçesi’nde 1, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde 2 fil barınmaktadır.
Bütün bilgiler ışığında ülkemizde;
– İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda 5,
– Antalya Hayvanat Bahçesi’nde 2,
– Ankara Hayvanat Bahçesi’nde 1,
– Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde 2 olmak üzere toplamda 10 filtir.
Dolayısıyla Türkiye’de şu an itibarıyla en az 10 fil olduğu tahmin ediliyor. Özellikle İzmir’in önemli fil varlığı ile ülkemizdeki fillerin büyük bölümüne ev sahipliği yaptığı söylenebilir. Fillerin bakımı ve yaşam koşulları oldukça iyi şartlarda sağlanmaktadır.
Dünyada En Çok Fil Nerede Var?
Filler, doğal yaşam alanları sınırlı olan türler arasında yer alıyor. Peki dünyada en çok fili barındıran ülke neresidir? Gelin dünyadaki fil dağılımına bir bakalım.
Araştırmalara göre dünyada en çok fil popülasyonuna sahip ülke Hindistan’dır. Hindi devlet ormanları ve koruma alanları içerisinde yaklaşık 27 bin civarında fil barınmaktadır.
Hindistan’ı 12-13 bin fil popülasyonu ile Endonezya takip etmektedir. Endonezya adalarında bulunan Sumatra ve Borneo gibi büyük adalarda filler yaşamaktadır.
Üçüncü sırada ise Afrika kıtasında yer alan Demokratik Kongo Cumhuriyeti gelmektedir. Ülke sınırları içinde yaklaşık 10 bin civarında fil bulunmaktadır.
Diğer önemli fil populasyonuna ev sahipliği yapan ülkeler arasında Myanmar 5-6 bin, Tanzanya 5 bin, Bangladeş 3 bin, Sri Lanka 3-4 bin, Güney Afrika 2.500 civarındaki fil sayısıyla yer alıyor.
Bu verilere göre dünyada en çok fil ye doğal olarak Hindistan’da yaşamakta olup, Endonezya ve Demokratik Kongo da önemli fil varlığına sahip ülkelerdendir.
Filler Hangi İklim Şartlarında Yaşar?
Filler, dünyanın birçok farklı bölgesinde yaşayabilen vahşi hayvanlardır. Ancak fillerin yaşadıkları doğal yaşam alanlarının iklim özelliklerine baktığımızda bazı ortak noktalar göze çarpıyor.
Genel olarak filler, tropik ve subtropik iklim kuşağındaki bölgeleri tercih ederler. Yağışlı mevsimin uzun sürdüğü, yıllık sıcaklık farkının fazla olmadığı bölgeler filler için uygundur.
Doğal yaşam alanlarının çoğunluğu yıllık sıcaklık ortalaması 15-30 derece arasında değişen bölgelerdedir. Fillerin yaşayabildiği en soğuk iklimlerde bile sıcaklık 5 derecenin altına düşmez.
Ayrıca yağış miktarı da önemlidir. Fillerin su ihtiyacını karşılayabileceği, yıllık yağışın 1000-2500 mm arasında değiştiği yerler tercih edilir.
Nem oranının yüksek olduğu, güneşlenme süresinin kısa olduğu muson iklimleri filler için uygunluğu bakımından ön plandadır.
Böylece fillerin genel itibariyle ılıman ve yağışlı subtropikal iklim koşullarını tercih ettiğini söyleyebiliriz.
YEREL HABERLER
25 gün önceGÜNDEM
28 gün önceSAĞLIK
29 gün önceGÜNDEM
02 Aralık 2023EKONOMİ
02 Aralık 2023